Auto importeren en BTW betalen. Wanneer is het nu wel en niet nodig en wanneer betaal je welk tarief. Er is nogal eens wat onduidelijkheid over de btw en regelmatig horen wij verhalen van mensen die na import nog een btw heffing ontvangen. Vaak omdat ze de verkeerde procedure hebben gevolgd en nu mogelijk zelfs dubbel BTW betalen.
In het kort is het zo dat er altijd ergens BTW voldaan moet worden, Importeer je een auto van binnen Europa zoals Duitsland dan mag dat in het land van herkomst of in Nederland zijn. Of je de btw betaalt of in het land van herkomst of in Nederland is van een aantal zaken afhankelijk.
- Koop je de auto zakelijk of privé
- Wordt de auto door de Belastingdienst aangemerkt al nieuw voor de btw
Koop je een auto van buiten de EU dan betaal je altijd de Nederlandse BTW bij import.
Wanneer is een auto nieuw voor de BTW
Voor goederen (auto’s) die door de Belastingdienst als nieuw worden aangemerkt moet altijd de Nederlandse BTW worden voldaan. Voor auto’s is dit 21% over de netto aanschafprijs. Dit betaal je ongeacht of je de 19% al in het buitenland hebt betaald. Je betaalt dus nogmaals 21% en niet het verschil van 2% in het BTW tarief. Duur foutje dus!
Maar wanneer is een auto dan nieuw voor de BTW? Vaste regel is dat een auto jonger dan 6 maanden en 6000km wordt beschouwd als nieuw voor de BTW. De auto moet overigens aan beide criteria voldoen om als gebruikt te mogen worden aangemerkt. Een auto van 2 maanden en 7000km is dus nieuw voor de BTW. Zo ook een auto van 11 maanden met 5000km. Om de leeftijd van de auto te bepalen is de aanschafdatum leidend. Wanneer de Belastingdienst hieraan twijfelt kan gevraagd worden om hier extra bewijs voor aan te leveren. Denk aan een factuur, koopovereenkomst of bankafschrift.
Dit houdt in dat je voor een auto die niet aan de eisen voldoet altijd de Nederlandse btw betaalt. Je moet er dan dus voor zorgen dat je de auto ex btw kunt aankopen in het buitenland. Dit gaat natuurlijk alleen wanneer het ook daadwerkelijk een btw auto betreft.
Ook bij een buitenlandse marge auto die al eens van een particulier is geweest en waarbij je dus geen btw meer kunt terugvorderen geldt deze regel.
De BTW bij auto import als particulier
Wanneer je als particulier een auto aanschaft in het buitenland kun je vrijwel altijd het beste de auto inclusief btw kopen. Voldoet de auto niet aan de gestelde eisen om door te gaan als gebruikt dan dien je hem ex BTW aan te schaffen.
Bij import in Nederland die je naast de BPM aangifte vervolgens ook nog een BTW aangifte te doen.
Koop je een auto die wel aan de eisen voldoet om door te gaan als gebruikt dan kun je deze dus het beste aanschaffen inclusief de buitenlandse btw. Je hoeft dan bij import in Nederland niet nogmaals btw aangifte te doen of btw te betalen.
BTW niet in het buitenland en niet in Nederland betalen? Met enige regelmaat krijgen wij de vraag of een auto die ex btw is aangekocht in het buitenland kan worden ingevoerd zonder btw aangifte te doen. DIT KAN NIET! Buiten dat dit simpelweg niet mag communiceert de belastingdienst hierover met de buitenlandse instanties. Je zult snel genoeg een naheffing plus forse boete ontvangen.
BTW aftrekbaar bij zakelijke import van een auto
Koop je zakelijk een auto in het buitenland en betreft het een BTW auto dan kun je deze ex BTW aanschaffen. Vervolgens kun je de auto bij import in Nederland opgeven bij de Belastingdienst. Dit noemen we ook wel intracommunautaire verwerving. Je koopt de auto dan in het buitenland tegen 0% btw om bij import vervolgens de Nederlandse BTW van 21% aan te geven bij de Belastingdienst.
Om een auto ex btw aan te kunnen schaffen zul je vaak de volgende documenten moeten overleggen.
- Uittreksel KVK
- BTW nummer
- Verklaring omtrent hoedanigheid belastingplichtige.
Een auto importeren en vervolgens BTW terugvorderen gaat niet. De 21% die je in Nederland aangeeft is uiteraard volledig aftrekbaar
BTW als borg
Vooral is Duitsland is het zo dat de verkoper je in 90% van de gevallen zal vragen de BTW als borg te voldoen. Reden hiervoor is dat zij de Duitse BTW niet eerder terug kunnen vorderen dan dat ze een bewijs kunnen overleggen van de Nederlandse inschrijving. Na import zul je dus een kopie kentekencard op moeten sturen waarna je de borg terugkrijgt.
Laat de afspraken hierover wel altijd duidelijk opnemen in de koopovereenkomst.