Waneer je een auto, motor of camper importeert naar Nederland moet je BPM aangifte doen en in de meeste gevallen ook BPM te betalen. Of je wel of geen BPM betaalt bij import is sterk afhankelijk van het soort voertuig dat je importeert, de leeftijd en eventueel de hoogte van de Co2 uitstoot.
Na de RDW keuring dien je vrijwel altijd een BPM aangifte in te dienen. Ook als de BPM 0,- euro is. Een uitzondering heirop zijn bestelauto’s (grijs kenteken) met een eerste registratie van voor 1 Juli 2005. hierover verderop meer.
Om de vraag ‘wanneer betaal je BPM bij import’ te beantwoorden dienen we dus een aantal zaken te weten.
- type voertuig
- datum eerste toelating
- co2 uitstoot
Weet je nog niet wat BPM precies is lees dan eerst onze pagina ‘wat is BPM‘)
Wanneer betaal je BPM bij import van een personenauto
Bij de import van een personenauto dien je altijd een BPM aangifte op te (laten) stellen en in te dienen bij de belastingdienst. Ook wanneer het een oldtimer betreft of wanneer de BPM om andere reden 0,- euro is.
Of je ook daadwerkelijk BPM dient te betalen is afhankelijk van de leeftijd van de auto, en tegenwoordig ook van de hoogte van de Co2 uitstoot. Om tot een zo laag mogelijk BPM bedrag te komen zijn er verschillende rekenmethodes toegestaan, helaas zijn deze rekenmethodes niet allemaal toegankelijk zijn voor particulieren.
- BPM afschrijvingstabel van de Belastingdienst ( aan de hand hiervan betaal je vaak het hoogste BPM bedrag)
- Koerslijstberekening (Er zijn 8 koerslijsten beschikbaar waarvan er maar een de beste uitkomst geeft voor jouw auto. Importeer je een jonge auto zonder schade dan is een koerslijstbexekening meestal de voordeligste manier)
- BPM taxatie (Is je auto harder afgeschreven dan volgens de afschrijvingstabel of een van de koerslijsten. bijvoorbeeld door schade of veel gebruikssporen dan is een taxatie wellicht de beste optie)
In enkele gevallen kan het voorkomen dat je geen BPM hoeft te betalen. Je dient dan nog steeds een BPM aangifte in te dienen voor de registratie bij de Belastingdienst. Je hoeft geen BPM t betalen voor:
- Auto’s met een lage C02 of geen Co2 uitstoot. (Tm 2016 waren de meeste plugin hybrides of auto’s met een lage uitstoot nog vrijgesteld van BPM, vanaf 2017 is dit alleen nog zo voor volledig elektrische auto’s)
- Auto’s ouder dan 25 jaar. (hoewel de BPM volgens de wet pas na 25 jaar volledig is afgeschreven, is dit in werkelijkheid al na 17 jaar en 6 maanden) Na 9 jaar en 6 maanden is de BPM al met 92% afgeschreven en betaal je nog maar een klein deel rest BPM.
Wanneer betaal je BPM bij import van een bestelauto
Importeer je een auto die voldoet aan de eisen voor een bestelauto? Ook dan moet je BPM aangifte doen. Een misverstand dat wij vaak van onze klanten horen is dat dat ze denken dat ze denken voor een bestelauto (grijs kenteken) geen BPM aangifte hoeven te doen. Dit is echter niet zo!
Het enige geval waneer je geen BPM aangifte hoeft te doen is waneer de bestelauto een eerste registratie heeft van voor 1 Juli 2005. In ieder ander geval moet gewoon een BPM aangifte worden ingediend om de Bruto BPM vast te bestellen. Of je ook daadwerkelijk BPM moet betalen hangt ervan af of je de camper zakelijk of als particulier importeert.
Als particulier betaal je BPM voor een bestelauto wanneer deze jonger is dan 5 jaar. Als ondernemer doe je wel BPM aangifte maar hoef je de BPM niet te betalen. Ook niet wanneer de bestelbus jonger is dan 5 jaar.
Wanneer betaal je BPM bij import van een camper
Voor campers geldt dezelfde afschrijving als voor personenauto’s. Dit houdt dus in dat een camper na ongeveer 17 jaar en 6 maanden 100% BPM vrij is. Na 9 jaar en 6 maanden is de BPM echter al met 92% afgeschreven. Ook voor een camper die 100% is afgeschreven dien je nog steeds een BPM aangifte in te dienen.
Voor campers berekenen we de BPM op basis van het voertuig dat gebruikt is voor de basis van de camper, oftewel het rijdend gedeelte. Hier is vaak veel op te besparen en je doet er vaak goed aan deze berekening uit te besteden.
Ook voor campers zijn er namelijk diverse mogelijkheden om fors op de BPM te kunnen besparen. Zo kunnen bijvoorbeeld de nieuwwaardes in verschillende koerslijsten behoorlijk uiteenlopen. Wij beschikken over alle mogelijke koerslijsten en zijn goed op de hoogte van alle rekenmethodes om zo altijd tot de meest voordelige BPM te komen.
Wanneer betaal je BPM voor een motor
Bij import van een motor dien je ook altijd een BPM aangifte in te dienen. Voor een motor bereken je de bruto BPM over de cataloguswaarde. De afschrijving van de BPM kunnen we vervolgens doen viel de afschrijvingstabel of over een van de mogelijke koerslijsten. Ook voor een motor geldt dat de BPM na 17.5 jaar volledig is afgeschreven.
Hoeveel BPM je moet betalen?
De hoogte van het BPM bedrag is van een hoop zaken afhankelijk. Op onze pagina ‘hoeveel BPM moet je betalen‘ lees je hier meer over.
Heb je al een auto, motor of camper op het oog? dan kun je natuurlijk ook onze gratis kostenindicatie met BPM berekening aanvragen.