Stap voor stap informatie, zo kan ook jij met veel voordeel een Duitse auto importeren. Na het lezen van de hele pagina nog vragen over een nieuwe of gebruikte auto importeren uit Duitsland? Wij beantwoorden ze graag.
Het stappenplan is onderverdeeld in de volgende 4 stappen
Stap 1: Auto zoeken in Duitsland
- Zoekcriteria bepalen
- Nieuwe of gebruikt
- Beste Duitse autosites
Stap 2: Autopapieren controleren en kosten berekenen
- Welke autopapieren heb je nodig
- Hoe breken je vooraf de importkosten
- Hoe zit het met de BPM en BTW
Stap 3: Auto kopen in Duitsland
- Kopen bij een particulier of autobedrijf
- Garantie en koopovereenkomst
- Onderhandelen met de verkoper
Stap 4: Invoeren uit Duitsland
- Het transport
- De definitieve BPM berekenen
- Duitse auto invoeren bij de RDW
Stap 5: (bonus) Auto import Tips
- Profiteer van de afschrijving en BPM voordeel
- Haal het meeste uit de onderhandelingen
- Een nieuwe keuring
- De beste dag om een deal te maken
- Auto’s die je beter over kunt slaan
1: Auto zoeken in Duitsland
Het aanbod in Duitsland is enorm, op dit moment staan er op de grootste autosite van Duitsland meer dan anderhalf miljoen occasions te koop. En niet alleen een tweedehands gebruikte auto importeren uit Duitsland is interessant. ook een nieuwe auto kopen in Duitsland kan in veel gevallen interessant zijn.
Zoekcriteria Bepalen:
Weeg vooraf voor jezelf af wat je zoekt, bepaal je budget, je wensen, en de zoektocht kan beginnen.
- Bepaal je budget.
- Bepaal je eisen (denk aan brandstofsoort, transmissie, carrosserievorm, etc..)
- Maak een wensenlijstje met opties.
Nieuwe of gebruikte auto importeren
Afhankelijk van je wensen en je budget dien je voor jezelf de afweging te maken of je een nieuwe of gebruikte auto wilt gaan kopen. Hoewel de meeste van onze klanten een jonge tweedehands gebruikte auto importeren uit Duitsland kan een nieuwe auto ook interessant zijn.
Zo zijn er in Duitsland een aantal autobedrijven die grote partijen luxe uitgevoerde auto’s nieuw bestellen en daarna scherp doorverkopen.
Voordelen jong gebruikte auto importeren uit Duitsland
- Heeft zijn eerste (grote) afschrijving gehad
- Je kunt profiteren van de BPM afschrijving
- Europees geldige fabrieks of merkgarantie
- Vol uitgevoerde auto’s tegen scherpe prijzen
- Nieuwste kentekennummer bij import in Nederland
Voordelen nieuwe auto importeren
- Je bent de eerste eigenaar
- In veel gevallen voordeliger dan nieuw kopen in Nederland
- Altijd volledige fabrieksgarantie.
- Je kunt de auto volledig naar wens samenstellen
Nadelen van een auto importeren uit Duitsland
- De geschiedenis van een occasion uit het buitenland is niet altijd goed te checken
- Specificaties wijken soms af van Nederlandse versies
- Een geïmporteerde auto kan bij verkoop minder restwaarde hebben
- Als de auto in Nederland niet door de RDW-keuring komt, betekent dit extra kosten
Desalniettemin wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen van een auto importeren uit Duitsland. Ten opzichte van een auto in Nederland kopen bespaar je er namelijk alsnog een hoop mee. Kun je wel wat hulp gebruiken bij een auto importeren uit Duitsland? Wij helpen je graag.
Te importeren auto zoeken op de Duitse autosites
Zoals we eerder al schreven staan er op de grootste Duitse autosite gemiddeld anderhalf miljoen auto’s te koop. Ruim zes keer zoveel als de grootste Nederlandse autosite. Dit maakt een auto uit Duitsland kopen erg aantrekkelijk.
Toch is er (als je het ons vraagt) een betere optie. In samenwerking met de grootste autosite van Duitsland (mobile.de) hebben wij een zoekmachine toegevoegd aan onze eigen website. Dit maakt een nieuwe of gebruikte auto importeren uit Duitsland nóg makkelijker.
Hierbij hebben we een selectie gemaakt van verkopers die aan bepaalde criteria voldoen, je vindt er alleen auto’s die worden aangeboden met garantie, en voor iedere auto in de zoekmachine de BPM al berekend.
Failed to load car search
Een Duitse auto importeren was nog nooit zo eenvoudig en overzichtelijk!
Toch niets kunnen vinden in onze zoekmachine? Dan kun je altijd nog terecht op de volgende pagina. Hier vind je de 32 beste Duitse autosites
2: Papieren controleren en importkosten berekenen
Natuurlijk kunnen we op basis van de advertentiegegevens al een goede inschatting maken van de importkosten, echter kunnen we de kostenberekening pas definitief maken nadat we een kopie van de Duitse autopapieren hebben gezien.
Het controleren van de autopapieren en het maken van een gegarandeerde kostenberekening is dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Laten we beginnen met het meest interessante. De importkosten bij een auto importeren uit Duitsland.
Kosten Duitse auto importeren
Ga je een auto kopen in Duitsland en vervolgens deze invoeren in Nederland dan krijg je naast de aanschafprijs met nog een aantal kosten te maken.
Om een gerichte kostenberekening van een Duitse auto importeren te kunnen maken zijn er wat gegevens nodig die op de Duitse autopapieren te vinden zijn. Ze staan meestal ook in de advertentie maar we zien dat dit helaas nog wel eens afwijkt met wat er op papier staat.
Hou altijd rekening met de volgende kosten
- Reis/transportkosten
- De BPM
- RDW registratiekosten
- BTW (afhankelijk van de leeftijd van de auto)
Auto importeren uit Duitsland: hoe zit het met de BPM en BTW
De Duitse autoprijzen zijn laag, maar helaas komen er bij het invoeren van de auto in Nederland nog wel wat extra kosten bij. De grootste kostenpost is in de meeste gevallen de BPM (belasting personenauto’s en motorrijwielen). Daarop is echter – zonder regels van de Belastingdienst te overtreden uiteraard – maar juist door slim gebruik te maken van de regels fors te besparen via verschillende BPM afschrijvingsmethodes.
Om BPM af te mogen schrijven moet de auto een minimale leeftijd hebben van drie maanden en minimaal 3000kilometer hebben gereden.
Voor de BTW ziet de Belastingdienst je auto als nieuw wanneer deze jonger is dan zes maanden, of minder dan 6000 kilometer heeft gereden. Ook als particulier dien je dan BTW aangifte te doen. Koop je de auto zakelijk, dan moet je altijd BTW aangifte doen in Nederland. Het is dan dus belangrijk dat je de auto ex BTW aan kunt kopen.
Koop je de auto als particulier en voldoet de auto aan de minimale leeftijd en kilometers, dan is het verstandig om gewoon de Duitse BTW te betalen. Je bent bij import in Nederland dan niet meer BTW plichtig. Ook niet voor het btw verschil van 2%.
Natuurlijk wil je nu eerst de rest van deze pagina nog even doornemen, maar bij deze toch vast een aantal pagina’s waar meer informatie te vinden is over BPM en BTW bij auto importeren Duitsland.
>>BTW bij import
>>Wat is BPM
>>Wanneer betaal je BPM
Wil je een gratis kostenindicatie ontvangen van een auto die je gezien hebt in Duitsland? Vraag dan geheel vrijblijvend een gratis kostenindicatie inclusief BPM berekening aan.
>> Gratis kostenberekening
Autopapieren bij import uit Duitsland
Als we het in Nederland over de Duitse autopapieren hebben zul je regelmatig te term “Fahrzeugbrief” horen vallen. Hoewel we hier doen alsof dat de complete autopapieren zijn is dat slechts één deel van de Duitse papieren.
Om een auto te importeren heb je minimaal de volgende autopapieren nodig
- Fahrzeugschein (teil 1)
- Fahrzeugbrief (teil 2)
Verder is het handig om documenten als een koopovereenkomst, het CVO (geboortecertifitaat) en de Duitse keuringspapieren bij de auto te hebben
- Factuur of koopovereenkomst
- HU/AU keuringsrapport (Niet verplicht, dit is de Duitse APK, de RDW neemt deze over indien je het origineel bij de auto hebt)
- CVO, Certificaat van Overeenstemming (Het bewijs van typegoedkeuring. In Duitsland bekend als Certificate of Conformity (COC), of EWG übereinstimmingsbescheinigung)
Wat er minimaal nodig is om een gerichte berekening van de importkosten te maken is een kopie van deel 1, In Duitsland het “Fahrzeugschein” genoemd. Hier is onder andere het chassisnummer, de datum eerste toelating en de gecombineerde Co2 uitstoot op te vinden.
Op onderstaande pagina kun je meer informatie vinden omtrent de Duitse autopapieren
>> Duitse autopapieren
3: Auto kopen in Duitsland
Ga je een Duitse auto kopen dan heb je drie opties, Kopen bij een merkdealer, kopen bij een onafhankelijk autobedrijf, of kopen van een particulier. Hoewel mijn voorkeur altijd zou zijn om een auto te kopen van een merkdealer of autobedrijf kan ik me voorstellen dat je bij een extreem goede deal ook bij een particuliere verkoper kunt kopen.
Duitse auto kopen bij een merkdealer/autobedrijf
Reden dat auto kopen bij een Duitse merkdealer of autobedrijf eigenlijk altijd je voorkeur zou moeten hebben is voornamelijk de garantie. Als particulier (ook als Nederlander) heb je dan namelijk altijd recht op 12 maanden garantie.
Let wel op dat de verkoper geen zaken als, “gewerbekunden” “ Sachmängelhaftung ausschluss” of bijvoorbeeld “ohne gewährleistung” in je koopovereenkomst zet.
Meer informatie over garantie op een auto uit Duitsland is te vinden op onderstaande pagina
>>Garantie Duitse auto
Duitse auto kopen bij een particulier
Hoewel het niet altijd mijn voorkeur zou hebben zijn er vaak hele goeie deals te maken met particuliere verkopers. Regelmatig zien wij zeer goeie deals voorbijkomen van particulieren die echt van hun huidige auto af moeten omdat ze bijvoorbeeld al een nieuwe hebben besteld. Hoewel je bij een particulier geen garantie krijgt kun je voor het prijsvoordeel vaak een aanvullende garantie afsluiten in Nederland.
Onderhandel altijd met de verkoper
Nu moet je natuurlijk niet meteen denken even 20% korting te kunnen krijgen, maar onderhandelen met de verkoper heeft vrijwel altijd zin. Denk niet alleen aan een korting op de vraagprijs maar neem ook zaken als winterbanden een nieuwe keuring of een onderhoudsbeurt mee in je onderhandelingen.
Zorg voor een sluitende koopovereenkomst
Of je de auto nu koopt bij een autobedrijf of particulier, het is altijd aan te raden een goeie koopovereenkomst op te laten stellen. Dit is niet alleen het bewijs dat jij de auto hebt gekocht, maar kan ook zaken bevatten over de garantie en het verleden van de auto.
Zaken die je in ieder geval op wilt nemen in de Koopovereenkomst zijn.
- NAW-Gegevens van de koper en verkoper
- Autogegevens zoals het merk, de uitvoering en het type
- Chassisnummer
- De officiële kilometerstand
- Datum van de eerste toelating
- Verleden (unfallfrei, mietwagen, jahreswagen, demo)
- De gebreken van de importauto
- Aankoopprijs
- Vervaldatum van HU/AU (dit is de Duitse APK)
- Vorm en duur van de garantie (alleen mogelijk bij autobedrijven)
- Eventueel reeds betaalde aanbetaling
Dit wil je liever niet in de koopovereenkomst zien:
- Dat de auto ‘zo ver bekend’ geen zichtbare beschadigingen heeft
- Alleen de ‘afgelezen kilometerstand’ en niet de werkelijke kilometerstand
4: Invoeren van Duitsland naar Nederland
Goed, een auto in Duitsland kopen is gelukt, maar nu moet de auto nog worden ingevoerd in Nederland.
Het invoeren van een Duitse auto gaat in de volgende stappen.
- Het transport naar Nederland
- De definitieve BPM berkenenen
- Invoeren bij de RDW
Het transport van Duitsland naar Nederland
Voor het transporteren van je in Duitsland gekochte auto heb je eigenlijk maar twee opties. Zelf rijden met een tijdelijk kenteken of transport per vrachtwagen, beide hebben zo hun voor, maar ook nadelen.
Zelf rijden met een importkenteken
Zelf rijden is natuurlijk leuk, wie wil er nu niet met zijn net nieuw gekochte auto van Duitsland naar Nederland rijden met een importkenteken?
Zelf rijden is ook de voordeligste optie, maar hou er wel rekening mee dat je normaliter alleen WA verzekerd bent. Let er ook op dat je altijd beschikt over het juiste importkenteken en niet over een Duits exportkenteken. Op het gebruik van Duitse kentekens staan forse boetes en zelfs BPM naheffingen. Maak je gebruik van onze importservice dan beschik je altijd over het juiste, geldige importkenteken.
Voordelen
- Je kunt de auto vaak gelijk meenemen
- Voordeligste optie
- Meestal sneller dan transport per vrachtwagen
Verzekerd transport per vrachtwagen
Verzekerd transport is tegenwoordig niet heel duur meer. Vaak is het onder de streep niet eens veel duurder dan zelf rijden. Grote voordeel is dat er niet met de auto gereden hoeft te worden en dat het transport all-risk verzekerd is. Maak je gebruik van onze importservice dan is verzekerd transport al mogelijk vanaf 282,- euro inclusief btw.
Voordelen
- Je kunt alleen heen en weer rijden.
- Hoeft niet met twee auto’s terug te rijden
- All-risk verzekerd
- Geen extra kilometers op de auto
De definitieve BPM berekenen
Voor het aankopen van de auto in Duitsland hebben we natuurlijk al een berekening gemaakt op basis van de autopapieren en advertentiegegevens. Nu we de auto in Nederland hebben is het tijd om de definitieve BPM te berekenen. Dit kan op verschillende manieren, zo is er de afschrijvingstabel, zijn er 6 koerslijsten om de afschrijving volgens handelswaarde te bepalen, en is er de mogelijkheid de afschrijving te bepalen aan de hand van een taxatierapport. Je kunt je voorstellen dat dit enige expertise vereist om tot de laagste uitkomst te komen en zelf pionieren meestal geen goed idee is.
Maak je gebruik van onze importservice dan dan verzorgen wij dit voor je en ben je verzekerd van de voordeligste uitkomst met de garantie dat onze berekening wordt geaccepteerd door de Belastingdienst.
Duitse auto invoeren bij de RDW
Een van de laatste stappen bij import uit Duitsland is het invoeren van de auto bij de RDW. De RDW importkeuring voor een Duitse auto bestaat uit drie of indien nodig vier stappen.
- De identificatie van de auto
- De registratie in het kentekenregister
- De tenaamstelling
- Eventueel een nieuwe APK keuring
Bij de identificatie van de auto controleert de keurmeester de aanwezige autopapieren, het chassis, motor en versnellingsbaknummer, diverse onderdeelnummers, en neemt hij de kilometerstand bij import op. Vervolgens registreert hij alles in de database van de RDW en het kentekenregister.
Ook kan gelijk de tenaamstelling gedaan worden. Doe je dit als particulier of ondernemer met een eenmanszaak, dan dien je zelf aanwezig te zijn. Voor de identificatie voldoet je rijbewijs.
Moet de auto op een BV komen dan kun je eventueel iemand binnen je onderneming machtigen om je te vertegenwoordigen bij de RDW. Vergeet dan ook niet een uittreksel KVK mee te nemen.
Voeren wij je auto in dan heb je hier allemaal geen omkijken naar. Wij verzorgen dan de volledige registratie en tenaamstelling.Je hoeft hier niet zelf bij aanwezig te zijn.
Is je auto APK plichtig en heeft deze nog een geldige Duitse keuring dan kun je die over laten nemen. Dit kan alleen mits de originele keuringspapieren aanwezig zijn.
Zijn er geen keuringspapieren aanwezig of is de keuring verlopen dan kun je meteen een APK uit laten voeren bij de RDW. Ik zou je echter adviseren om dit achteraf bij een garagebedrijf in de buurt te doen. Reden hiervoor is dat je bij een eventuele afkeur er niet meteen iets aan gedaan kan worden en je ook terug moet naar een RDW keuringsstation voor de herkeuring. Wij hebben wel meegemaakt dat men voor een kappot lampje van de kentekenverlichting een nieuwe afspraak in moest plannen!
Auto van Duitsland naar Nederland halen
Voor het vervoer van een Duitse import auto naar Nederland zijn er eigenlijk maar twee goede opties. Zelf rijden met een importkenteken of verzekerd transport per vrachtwagen.