Werkwijze

Kosten bij auto import vanuit een EU land

Koop je een auto binnen de Europese Unie dan komen daar over het algemeen een stuk minder kosten bij kijken dan wanneer je een auto van buiten Europa importeert. Voor een auto van binnen de EU dien je in ieder geval rekening te houden met:

  1. BPM (belasting personenauto’s en motorrijtuigen)
  2. Transportkosten (importkenteken of transport per vrachtwagen)
  3. RDW keuringskosten

Met BTW krijg je bij auto import binnen Europa alleen te maken wanneer een auto nieuw is of als nieuw wordt gezien door de Belastingdienst. Óf wanneer je als ondernemer een btw auto importeert.

Kosten bij auto import van buiten de EU

Bij aankoop van een auto van buiten de Europese Unie spelen btw en invoerrechten mee. In bepaalde gevallen kun je voor de invoerrechten een vrijstelling krijgen. Het is dan wel zaak de juiste documenten bij de auto te krijgen voordat deze het land van herkomst verlaat. Verder krijg je te maken met transport over zee, havenkosten en dienen auto’s van buiten de EU vaak een nieuwe typegoedkeuring te krijgen.

  1. BPM
  2. BTW
  3. Invoerrechten
  4. Douane/inklaringskosten
  5. Transportkosten (Verschepen, transporteren, havenkosten)
  6. Typegoedkeuring
  7. RDW keuringskosten

3: Overgaan tot aankoop van de import auto

Nu je alle kosten inzichtelijk hebt kun je contact opnemen met de verkoper van de auto. Dit is meteen het moment waarop je kunt informeren de historie van de auto en een kopie van de autopapieren kunt opvragen. Aan de hand hiervan is het verstandig om nog één keer de kostenberekening na te lopen.

Vervolgens kun je overgaan tot aankoop van de buitenlandse auto. Dit doen wij bij Easy Import regelmatig zonder de auto’s te hebben gezien. Dit zou ik echter alleen aanraden bij dealers, jonge auto’s, en bij auto’s die nog in de garantie zitten. Een andere optie is zelf naar de auto te gaan kijken of een onafhankelijke aankoopkeuring te laten doen.

Ook in het buitenland kun je prima onderhandelen over de prijs van het voertuig. Neem in je onderhandeling ook zaken als garantie, winterbanden en een afleverbeurt mee. Is de taalbarrière een probleem? Dan doen wij de onderhandelingen toch voor je.

Laat – voordat je zomaar geld overmaakt naar de verkoper – altijd een koopovereenkomst opstellen waarin de auto beschreven staat en waarin de overeengekomen extra’s opgenomen zijn. Ook zaken als eventuele garanties wil je hier graag in vermeld hebben staan

4: De auto invoeren in Nederland

Import auto gekocht? Dan wil je de auto zo snel mogelijk invoeren in Nederland. Als het voertuig van binnen de EU komt kun je deze vaak overrijden op een tijdelijk kenteken. Je kunt ook kiezen voor verzekerd transport per vrachtwagen.

Is het een import auto uit de Verenigde Staten of een ander overzees land? Dan moet transport over land en zeevracht worden geregeld. Daarnaast moet de auto worden ingeklaard door een douanedepot. Ook zal een auto van buiten de Europese Unie in veel gevallen een nieuwe typegoedkeuring moeten ondergaan voordat we hem in kunnen voeren bij de RDW. Een goede optie is vaak om de auto eerst kort een Duitse registratie te geven. Dit maakt de import in Nederland een stuk eenvoudiger.

Om uiteindelijk een Nederlands kenteken te krijgen moet je met de auto langs de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Zij keuren en registreren de auto in het Nederlands kentekenregister. Doen wij de import dan gebeurt dit bij ons in huis.

Na de RDW keuring kun je ook de BPM aangifte indienen. De BPM berekenen kan op verschillende manieren. Kom je er zelf niet uit? Besteed dit dan uit. Dit levert je vrijwel altijd meer voordeel dan kosten op en kan je een hoop gezeur achteraf voorkomen. Binnen een aantal dagen ontvang je betaalbericht om de BPM te voldoen. Zodra deze is voldaan ontvang je binnen enkele dagen je nieuwe kentekenbewijs.

Bij Easy Import maken we het je graag gemakkelijk

Bij Easy Import verzorgen we jaarlijks de import van ruim zevenhonderd auto’s. Alle mogelijke voorkomende situaties hebben we al eens meegemaakt. Wij zorgen voor maximaal voordeel zonder verrassingen achteraf.

Zelf importeren maar met onze ervaring achter de hand

Met ons doe het zelf pakket krijg je naast een zo voordelig mogelijke BPM aangifte, berekening en onderbouwing ook een importkenteken voor het overrijden van de auto.  Zo kun je voordelig importeren, een hoop zelf doen, maar heb je toch onze kennis en ervaring achter de hand.

 

Samen met Easy import snel en voordelig improteren

Heb je zelf al een auto gevonden, en wil je deze zelf ophalen of laten transporteren dan is ons ‘doe het samen pakket’ the way to go.

Hierbij leveren wij je een importkenteken of verzorgen we verzekerd transport. Eenmaal bij ons nemen wij je al het werk uit handen en voeren je auto nog dezelfde of eerstvolgende werkdag in. Geen wachttijden dus.

Daarnaast zorgen wij voor de meest scherpe BPM berekening en verzekerde stalling tot het Nederlands kenteken binnen is.

Een veel gekozen optie bij doe het samen is aankoopbegeleiding of all-risk verzekerd transport per vrachtwagen.

 

Alles uitbesteden of import van buiten de EU? Dat kan natuurlijk ook.

Wil je alles uitbesteden? Uiteraard kijken we graag samen met je naar de mogelijkheden.