Een auto importeren en de BTW! Rond dit onderwerp bestaat er nogal wat onduidelijkheid. Veel mensen denken dat ze naast de (Luxebelasting) BPM geen btw hoeven te betalen op een importauto. Dit is echter niet altijd het geval
Wanneer wel BTW wanneer geen BTW bij een importauto
Het belangrijk om te weten dat we het hier hebben over een auto die we importeren vanuit een ander EU land. vervolgens is het belangrijk om voor jezelf te beslissen of je de auto zakelijk of prive wilt kopen.
Ook moet even duidelijk zijn dat we het hier over auto’s hebben die door de belastingdienst als gebruikt worden gezien. Een auto is volgens de Belastingdienst gebruikt als deze minimaal 6000 km heeft gelopen en 6 maanden oud is. Voldoet de auto hier niet aan dan ziet de Belastingdienst de auto als nieuw en moet je altijd de BTW betalen.
Particulier een auto importeren binnen de EU
Belangrijk om te weten is dat er altijd ergens BTW afgedragen dient te worden. Er gaan nogal eens verhalen dat wanneer je in Duitsland een auto koopt zonder BTW je bij het importeren geen BTW hoeft te betalen. Doe dit alsjeblieft niet! Je kunt erop wachten dat je een flinke naheffing en een boete ontvangt van de Belastingdienst.
Koop je als particulier een auto in Duitsland dan koop je deze vrijwel altijd inclusief 19% BTW. Je bent dan bij import in Nederland geen BTW meer verschuldigd en betaald alleen de BPM.
>> Zelf voordelig een auto importeren
Zakelijk een auto importeren binnen de EU
Ben je van plan zakelijk een auto te importeren dan is het een ander verhaal. Op een in Nederland gekochte auto betaal je geen BTW dus hoeft dit op een importauto uiteraard ook niet.
Het is dan wel belangrijk dat de auto die je gaat kopen een BTW auto is. Dit kun je in Duitsland in de advertentie vaak al snel zien. staat er in de advertentie “MWST ausweisbar” dan betekend het dat het een btw auto is.
Is dit zo dan is het belangrijk dat de verkoper de auto netto (zonder btw) aan je wil verkopen.
Is dit niet het geval of is de auto geen BTW auto (MWST nicht ausweisbar) dan kan je beter even verder kijken.
Is het wel een BTW auto en wil de verkoper meewerken dan raad ik het aan de auto meteen zonder btw te kopen. Hiervoor moet je de volgende documenten meenemen.
- Uitreksel kamer van koophandel niet ouder dan 3 maanden
- Geldig BTW nummer
- Kopie geldig legitimatiebewijs
Daarnaast dient de koper van de auto tekenbevoegd te zijn en vermeld te staan op de papieren van de kamer van koophandel.
Heb je de auto eenmaal BTW vrij gekocht dan ben je verplicht om de zogenoemde intracommunautaire levering correct aan te geven bij de belastingdienst.
De btw betalen als borg
Het kan voorkomen dat de Duitse verkoper je vraagt de BTW als borg te betalen. Dit is in Duitsland normaal.
Zodra je de auto ingevoerd hebt en dit aan kan tonen aan de verkoper ontvang je het BTW bedrag teruggestort.
Zorg echter wel dat je dit voor de zekerheid goed op papier laat zetten.
Waar het mis kan gaan
De belastingdienst beschouwt de auto als nieuw.
Koop je een auto jonger dan 6 maanden of met minder dan 6000km op de teller dan beschouwt de Belastingdienst deze voor de BTW als nieuw. In dit geval moet je in Nederland opnieuw de BTW betalen.
Heb je dit in Duitsland ook al betaald dan betaal je dus dubbel BTW en zul je moeten proberen deze in duitsland terug te vorderen bij het finanzamt. onze ervaring leert dat dit een moeizaam en langdurig proces is.
Je hebt zakelijk een BTW auto gekocht inclusief Duitse BTW
In dit geval kan je in Nederland niet de BTW terugvorderen maar zul je dit in Duitsland moeten doen. Je moet daarvoor een verzoek tot BTW teruggave indienen bij het Finanzamt. Dit is natuurlijk niet onmogelijk maar zoals we al eerder melden is dit een langdurig en moeizaam proces!
Zoals je ziet komt er bij een auto importeren en de BTW nogal wat kijken. Ben je van plan een auto te importeren lees je dan goed in en zorg dat je goed op de hoogte bent van alle regels met betrekking tot de BPM en BTW.