Je hebt inmiddels besloten om over de grens te gaan zoeken naar je nieuwe auto! Heel verstandig!

De grootste kans om een auto naar je zin te vinden is om de grootste Duitse autosites in de gaten te houden. bijvoorbeeld Mobile.de

De kans is groot dat je daar termen tegenkomt waar je nog nooit van gehoord hebt. Je hebt dan ook vast niet meer dan een vaag vermoeden wat er bedoeld wordt met bijvoorbeeld scheckheftgepflegt of sachmängelhaftung.

De belangrijkste vertalingen zetten we hieronder even voor je op een rij.

#1 Erstzulassung

Deze kan je waarschijnlijk nog wel raden!

Erstzulassung betekent niets meer dan de datum 1e toelating of datum deel1. De Datum waarop de auto voor het erst op kenteken is gezet.

Het mag voor zichzelf spreken dat het belangrijk is de erstzulassung te weten als we de BPM berekenen.

 

#2 Scheckheftgepflegt

Hier wordt het bij de meeste al wat lastiger.

Scheckheftgepflegt is een term die je heel vaag tegen gaat komen. De Duitse autoverkopers gebruiken deze term maar al te graag. Zelfs als de term helemaal niet gebruikt zou mogen worden. Het is dan ook belangrijk om te checken of de auto wel echt scheckheftgeplegt is.

Maar wat betekent het nou eigenlijk? Scheckheftgepflegt betekent niets minder dan dat de auto is onderhouden volgens de voorschriften van het automerk. en dan nog het liefst bij een officiële dealer.

 

#3 Sachmängelhaftung

Bij deze moet je even op je hoede zijn!

Sachmängelhaftung kom je soms bij autohandelaren tegen in het koopcontract. Hiermee willen ze zeggen dat ze niet aansprakelijk zijn voor eventuele gebreken aan de auto.

Bij een merkdealer kom je deze term niet snel tegen.

 

#4 HU/AU en TÜV

HU/AU en TÜV kennen wij in nederland als APK. Ook in Duitsland gaat deze gepaard met een datum waarop de keuring afloopt

Goed om te weten is dat wanneer je een auto koopt met een geldige duitse HU/AU dan wordt deze bij Import in nederland probleemloos overgenomen als APK.

 

#5 Jahreswagen

Dit is wat wij het meest importeren!

Een Jahreswagen is een jong gebruikte occasion die gebruikt is door een medewerker van de autofabrikant. Jahreswagens zijn vaak compleet uitgerust met weinig kilometers op de teller.

 

#6 Ausstattung

Zie je ausstattung of fahrzeugausstattung in de advertentie staan dan staat hieronder vaak welke extra opties of pakketten er op de auto zitten.

 

#7 Unfallfrei

In Nederland hebben autohandelaren vrij spel in de handel van schadeauto’s. In Duitsland zijn de regels hiervoor gelukkig een stuk strenger.

Een Duitse verkoper is verplicht alle schades uit het verleden te melden aan de koper. Als de verkoper vermeldt dat een auto unfallfrei is en dit blijkt niet het geval te zijn dan wordt dit in Duitsland gezien als een misdrijf.

Unfallfrei betekent dan ook niets anders dan dat een auto geen schadeverleden heeft.

 

#8 Anzahl der fahrzeughalter

Dit betekent natuurlijk niets anders dan het aantal vorige eigenaren van de auto.

 

#9 Qualitätssiegel

Qualitätssiegel is het keurmerk dat dealers geven aan hun eigen voorraad. Zo heeft BMW de premium selection en Audi de Audi plus garantie.

 

#10 CO2 emissionen kombiniert

Deze is belangrijk om even in de gaten te houden. Dit ia namelijk de gecombineerde CO2 uitstoot. Bij een duitse auto kan deze nog wel eens afwijken van de uitstoot voor een exact dezelfde auto in Nederland.

Dit vaak belangrijk voor de BPM berekening.