Autodocumenten
Als u zelf de BPM wilt berekenen is het belangrijk dat u deze BPM berekening kunt onderbouwen. Voor deze onderbouwing heeft u gegevens nodig als de netto cataloguswaarde van de auto, netto cataloguswaarde van de opties en de gecombineerde co2 uitstoot.
Deze gegevens zou je op kunnen vragen bij de bijvoorbeeld de Nederlandse importeur van het merk waarvan u de auto wilt importeren. Belangrijk is dat u bij de BPM berekening
altijd uitgaat van de Nederlandse prijzen. Het is niet toegestaan om voor uw BPM berekening buitenlandse prijzen te gebruiken.
BPM en de Belastingdienst
Hoewel de Belastingdienst u graag laat geloven dat er slechts een manier is om de BPM te berekenen, zie deze pagina. Zijn er echter veel meer manieren om de BPM te berekenen.
De manier waarop de Belastingdienst u het liefst uw aangifte ziet doen is op basis van een percentage van de netto cataloguswaarde en een toeslag op basis van de co2 uitstoot.
Bij deze zogenaamde slurptax gaat het nogal eens mis. Hierbij is de BPM onderandere gebaseerd op de co2 uitstoot van de auto. Het kan soms zo zijn dat een duitse auto op papier een hogere of lagere co2 uitstoot heeft dan een vergelijkbare Nedrlandse auto.
De Belastingdienst houdt in dit geval altijd de altijd de co2 waarde aan die op de Duitse papieren staan.
Geeft u een co2 waarde aan die niet overeenkomt met wat er op de autopapieren staat dan kan uw BPM aangifte worden geweigerd of bestaat de kans dat je een naheffingsaanslag ontvangt.
Dit is vrijwel altijd de duurste manier om uw BPM aangifte te doen. Het kan voorkomen dat u op deze manier duizenden euro’s te veel betaald.
BPM op basis van koerslijst
Een andere manier om uw BPM aangifte te doen is op basis van de werkelijke of handelswaarde van de auto. Dit is vaak de meest voordelige manier om uw BPM te berekenen. In dit geval dient u echter wel toegang te hebben tot de verschillende koerslijsten. (let op niet alle koerslijsten worden geaccepteerd).
Wij kunnen alle koerslijstvermeldingen vergelijken en vervolgens de voor u meest voordelige BPM aangifte opstellen zodat u nooit te veel BPM betaald.
Onze BPM aangiftes zijn goed onderbouwd en worden altijd geaccepteerd bij de Belastingdienst.
BPM volgens taxatie
Wanneer u een auto met schade importeert kan het gunstig uitpakken wanneer u de BPM aangifte doet op basis van de getaxeerde waarde.
Dit dient echter altijd door een erkend taxateur. Doet u dit niet dan is de kans groot dat u bij een eventuele controle (hertaxatie) van de Belastingdienst een naheffing met eventueel een boete kunt ontvangen.
BPM aangifte zonder opties
Bijna dagelijks krijgen wij de vraag of het nut heeft om de optied uit de auto te verwijderen voordat deze geimporteerd wordt.
Dit stond vroeger bekend als de zognoemde gatenkaasmethode waarmee u enkele jaren geleden fors op de BPM kon besparen.
Tegenwoordig heeft het helaas geen nut meer om de auto zonder opties in te voeren. De BPM aangifte moet altijd opgesteld worden op basis van de levering af fabriek. Hierbij worden alle fabrieksopties meegeteld. opties die achteraf zijn ingebouwd worden niet meegerekend.
Gratis BPM calculators
Op internet zijn diverse gratis of goedkope BPM calculators te vinden. Deze gratis of goedkope calculators geven u echter een vertekend beeld doordat ze slechts gebruik maken van de standaard BPM afschrijvingstabel die dror de belastingdienst wordt gebruikt.
Een BPM aangifte opstellen is een tijdrovende klus die u niet dagelijks doet. Hierdoor is het mogelijk dat u snel te veel betaald.
U kunt slechts een keer BPM aangifte doen!
Zorg ervoor dat u de juiste manier uw BPM aangifte doet of neem contact met ons op zodat u altijd verzekerd bent van een juiste BPM berekening waarbij u nooit te veel betaald.
Het laten opstellen van uw BPM aangifte levert u vaak meer op dan het kost.