Wanneer je een jonge auto importeert wil je natuurlijk graag wat zekerheid in de vorm van een garantie. Regelmatig krijgen wij de vraag of garantie op een Duitse auto ook geldig is in Nederland. In de meeste gevallen kunnen we deze vraag met JA beantwoorden. Garantie op een Duitse import auto is in de meeste gevallen ook geldig in Nederland. Een auto kopen in Duitsland met garantie is tegenwoordig zelfs meer regel dan uitzondering.

Garantie import auto Duitsland

Altijd garantie op een import auto uit Duitsland

Het lijkt te mooi om waar te zijn maar wanneer je als particulier (ook als Nederlander) een auto koopt in Duitsland bij een dealer of handelaar krijg je altijd, automatisch, minimaal één jaar garantie op de auto. Deze garantie op gebruikte auto’s is bij wet zo geregeld en kunnen ze niet onderuit.

In Duitsland is het zo dat bij verkoop van gebruikte auto’s altijd minimaal één jaar garantie wordt gegeven. De verkoper is binnen deze periode verantwoordelijk voor het volgende

 • de eerste 6 maanden is de verkoper verantwoordelijk voor alle gebreken aan de auto en dient de reparatie te vergoeden of de auto terug te nemen.
 • de tweede 6 maanden is de verkoper verantwoordelijk voor gebreken waarvan hij mogelijk had kunnen weten dat de auto ze had.

Deze garantie is uiteraard ook geldig wanneer je als Nederlander een auto koopt in Duitsland. Dit is zo bepaald door het Europees hof. En nee, wanneer er iets mankeert aan de auto hoef je niet meteen terug naar Duitsland. In de meeste gevallen kan je zelf kiezen waar je de auto laat repareren. De kosten verhaal je vervolgens op de verkoper.

 

Fabrieksgarantie op een auto uit Duitsland

Alle Nieuwe auto’s die in Europa geleverd worden hebben een fabrieksgarantie. Deze fabrieksgarantie is in de meeste gevallen twee jaar geldig en in sommige gevallen zelfs langer. Deze garantie is altijd zonder kilometerbeperking.

Iedere autofabrikant is verplicht minimaal twee jaar garantie te geven op een nieuwe auto. Deze garantie is auto gebonden en dus overdraagbaar op een eventuele volgende eigenaar.

Omdat deze garantie altijd een Europese dekking heeft is deze garantie bij het importeren van een auto uit Duitsland gewoon geldig in Nederland. Bij een eventueel garantiegeval hoef je dus niet naar Duitsland maar kun je gewoon terecht bij de dichtstbijzijnde merkdealer. Deze zal vervolges alles voor je afhandelen, precies zoals dat bij een een Nederlands geleverde auto gaat. Je maakt hier dus geen extra kosten voor.

De fabrieksgarantie op een Duitse importauto is wat ons betreft een prima reden om te kezen voor een jong gebruikte occasion of zogenoemde jahreswagen. Om aanspraak te maken op de fabrieksgarantie is het vaak wel het geval dat de auto onderhouden dient te zijn volgens de fabrieksvoorschriften.

 

Merkgarantie op een import auto

Kop je een jong gebruikte auto of zogenoemde jahreswagen bij een merkdealer dan is het  vrijwel altijd mogelijk de fabrieksgarantie te verlengen met een aanvullende merkgarantie. De meeste Duitse Jahreswagens worden standaard verkocht met zo’n garantie. Ieder merk heeft hier zijn eigen benaming voor. Zo heb je van Mercedes bijvoorbeeld JungeSterne die allemaal verkocht worden met een merkgarantie van 24maanden en heeft BMW de Premium Selection met Europlus garantie. Koop je een auto met een van de onderstaande garanties dan zit je altijd goed

 • Mercedes-Benz: Stern Garantie
 • Audi: Gebrauchtwagen Plus+ Garantie
 • BMW: Premium Selection / Europlus Garantie
 • Porsche: Porsche Approved Garantie
 • Volvo: Volvo Selekt Garantie

Al deze garantie’s hebben zo’n beetje dezelfde voordelen en zijn vrijwel altijd inclusief vervangend vervoer. Daarnaast zijn occasions van merkdealers met deze garanties vrijwel altijd in perfecte staat en voldoen aan de strengste eisen

 

Aanvullende garantie import auto

Naast de fabrieks en merkgarantie kennen de grote niet merkgebonden handelaren in Duitsland vaak ook een onafhankelijke garantievorm.  Hierbij gaat het vaak om een tweejarige garantie met Europese dekking. In dat geval kan je dus ook gewoon bij de garage in de buurt terecht.

Koop je een auto in Duitsland zonder een van bovenstaande garanties dan is het natuurlijk ook altijd nog mogelijk de auto in Nederland te verzekeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verzekering van Autotrust. Deze bieden verzekeringen met een dekking naar keuze voor auto’s tot 12 jaar oud en 200.000km.

 

Garantie op een import auto, Let op het koopcontract

Garantie auto duitsland Hoewel de garantie in Duitsland over het algemeen gewoon goed is geregeld en je bij dealerbedrijven eigenlijk altijd wel goed zit en daar de garantie altijd vermeld staat in het koopcontract of op de factuur raad ik je toch aan de volgende zaken in de gaten t houden. Kom je een van de onderstaande termen tegen wees dan op je hoede.

 • Sachmängelhaftung ausschluss
 • Sachmängelhaftung wird ausgeschlossen
 • Ohne gewährleistung und garantie
 • Gekauft wie gesehen
 • Fahrzeug wird unter Ausschluss der Gewährleistung /Sachmängelhaftung verkauft

Dit soort dingen kom je bij een dealerbedrijf eigenlijk nooit tegen maar bij onafhankelijke handelaren zien wij het nog wel eens gebeuren dat ze dit soort termen verwerken in de koopovereenkomst. Hoewel ze wanneer ze nooit onder de wettelijke garantie uit kunnen komen zien wij dit soort dingen liever net in de koopovereenkomst. Laat dit er dan ook altijd uithalen..