Ga je een auto importeren dan krijg je vrijwel altijd met de Belastingdienst te maken en moet je de BPM berekenen. Belasting betalen is natuurlijk nooit leuk en te veel betalen zeker niet. Goed nieuws is dan ook dat je zeker niet te veel BPM hoeft te betalen. Volledig legaal natuurlijk!
Als het gaat om Belastingen op auto’s behoort Nederland tot de top drie duurste landen binnen europa. Hoge Bijtellingspercentages, de BPM en natuurlijk wegenbelasting.
Wat betreft de wegenbelasting en de bijtelling kan ik weinig voor je betekenen. Op de BPM kun je echter flink besparen wanneer je een auto importeert.
BPM berekenen en de Belastingdienst
Wanneer je een auto gaat importeren wil je natuurlijk weten wat deze je gaat kosten. De grootste kostenpost bij het importeren van een auto is naast de aanschafprijs vrijwel altijd de BPM die je moet afdragen wanneer je de auto invoert in Nederland.
Google je even naar BPM berekenen dan kom je al snel bij de belastingdienst uit. Deze geven je uiteraard maar wat graag advies over het berekenen van de BPM Maar is dit wel in jouw voordeel denk je?
Bel je de Belastingdienst dan zul je vrijwel altijd te horen krijgen dat er voor jouw auto maar een manier is om de BPM aangifte te berekenen. De manier die de belastingdienst adviseert is namelijk volgens de forfaitaire afschrijvingstabel. Hierbij schrijf je afhankelijk van de leeftijd van je auto een bepaald percentage af en wordt er niet gekeken naar bijvoorbeeld de staat of de kilometerstand waarin de auto verkeert.
Heel leuk natuurlijk dat vriendelijke advies van de Belastingdienst, Maar als ik je nou eens vertel dat ze je meer BPM laten betalen dan nodig is.
Er zijn namelijk veel meer manieren waarop je de BPM mag berekenen. Allemaal legale manieren die de Belastingdiest verplicht is te accepteren. Natuurlijk is het begrijpelijk dat ze je hier liever niet over vertellen maar dat doen wij dan wel!
BPM berekenen via de voordeligste manier
Gelukkig zijn er meer manieren waarop we de BPM kunnen berekenen en die geaccepteerd worden door de Belastingdienst. Zo kunnen we de BPM ook berekenen volgens de handelswaarde volgens de verschillende koerslijsten en is er ook de mogelijkheid om de BPM te berekenen aan de hand van een taxatierapport
BPM volgens handelswaarde.
Heb je wel eens een auto ingeruild of een inruilvoorstel gehad vaneen handelaar. De prijs die je toen kreeg is wat we bedoelen met de handelswaarde. Handelswaarde is dus de waarde die een handelaar zou geven voor een gelijkwaardige auto wanneer hij deze in zou kopen van een particulier.
Wil je de BPM berekenen volgens de handelswaarde is het belangrijk dat je toegang hebt tot de verschillende koerslijsten. Belangrijk om te weten is dat er maar een van deze koerslijsten uiteindelijk het laagste BPM bedrag geeft. Maar zelfs binnen deze koerslijsten is vak nog ruimte om te besparen op de BPM. Een van de meest bekende koerslijsten is bijvoorbeeld die van Autotelex.
Via Autotelex kan je al snel een goed beeld krijgen van wat ongeveer het BPM bedrag gaat worden maar 9 van de 10 keer is Autotelex niet de meest voordelige koerslijst. Ook binnen autotelex zijn er nog diverse manieren om te besparen op de BPM.
Wil je er zeker van zijn dat je alles uit je BPM berekening haalt dan doe je er goed aan om de BPM op iedere manier te berekenen via alle geaccepteerde koerslijsten. Uiteindelijk is er maar een het voordeligst voor jouw auto!
BPM berekenen volgens een taxatierapport
Een andere manier om flink te kunnen besparen op de BPM is om de BPM te berekenen op basis van een taxatierapport. De BPM berekenen aan de hand van een taxatierapport is alleen interessant als de auto aantoonbaar meer heeft afgeschreven dan volgens een koerslijst. Dit geldt dus vooral voor auto’s met aanzienlijke gebruissporen of schades
De Belastingdienst houdt echter niet zo van bpm berekeningen op basis van een taxatierapport. Hierdoor zijn de regels waaraan een taxatierapport moet voldoen behoorlijk strikt. Wees er dus altijd zeker van dat je kiest voor een taxateur die weet wat hij doet en ga niet zomaar voor de eerste de beste. Hiervoor geldt vaak goedkoop is duurkoop!
Het kan namelijk zo zijn dat de Belastingdienst een contra expertise uit laat voeren. Komt deze berekening hoger uit dan is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid dit aan te vechten. Kies je voor een goede taateur dan zullen zij dit vaak voor je doen.
Conclussie
De BPM berekenen is en vak apart en er is altijd maar een manier de voordeligste. Heb je eenmaal een BPM aangifte ingestuurd bij de belastingdienst kun je hier niets meer aan wijzigen. Wees er dus altijd 100% zeker van dat je de juiste manier kiest.
Kies je ervoor om BPM aangifte via en taxatierapport te doen wees er dan altijd zeker van dat je voor en deskundig taxateur kiest!
Kom je er zelf niet helemaal uit overweg dan om het berekenen van de BPM aangifte uit te besteden. Onze ervaring leert dat dit zichzelf in de meeste gevallen ruimschoots terugverdient!
>>Zelf importeren incl voordelige BPM aangifte